Individueel Project Janneke Kieviet

Mijn IP ziet er weer heel anders uit dan de andere IP’s die je op deze website hebt kunnen lezen. Voor de onderzoeksgroep van kinderreumatoloog Bas Vastert en onderzoeker Jorg van Loosdregt heb ik een folder gemaakt, waarin ik uitleg wat jeugdreuma is aan de hand van zelf gemaakte figuren! In deze folder leg ik onder meer uit wat jeugdreuma is, wat je te wachten staat als patiënt qua behandeling en wat er allemaal voor onderzoek naar jeugdreuma gedaan wordt. Eén van deze onderzoeken is het UCAN CAN-DU project: een onderzoek dat in Nederland en Canada loopt, waarbij men zoekt naar biomarkers om in de toekomst zo vroeg mogelijk de best passende behandeling te geven aan elke jeugdreuma patiënt. ‘Medicatie op maat’ dus! Doordat ik hierover informeer in de folder kunnen kinderen thuis eens rustig met ouders overleggen en bepalen of ze willen meedoen aan het onderzoek.

De folder is bedoeld voor kinderen van een jaar of 10. Het was dus best een uitdaging om een complexe ziekte in een soort ‘Jip en Janneke’ taal uit te leggen. Maar dit is goed gelukt! Ik moet een paar laatste aanpassingen doen, waarna Bas en Jorg de folder willen laten drukken en aan jeugdreumapatiënten willen meegeven na hun eerste consult, zodat ze thuis eens rustig kunnen lezen wat jeugdreuma inhoudt. Op die manier worden ze niet gelijk tijdens hun eerste afspraak met de arts volledig overdonderd, maar kunnen ze zelf eens in kindertaal lezen wat hen te wachten staat. De folder wordt mogelijk ook nog in het Engels vertaald, zodat hij ook in Canada uitgegeven kan worden.

Door het maken van de folder heb ik niet alleen geleerd hoe ik complexe informatie op een simpele manier uitleg, maar heb ik nu ook Design skills ontwikkeld, die zeker nog eens van pas gaan komen! En hoe gaaf is het dat mijn folder straks in het ziekenhuis ligt?!

COMMENT BEANTWOORDEN