Individueel Project Wytze den Toom

Mijn naam is Wytze en ik ben inmiddels derdejaars BMW Honoursstudent. Graag vertel ik wat over de keuze van mijn Individuele Project (IP) en mijn ervaring tot nu toe. De keuze voor Biomedische Wetenschappen als opleiding was op de middelbare school al vrij duidelijk. Er was echter wel een groot vraagteken: wil ik later wel het onderzoek in? De theoretische kant van onderzoek leek mij altijd leuk, maar de praktische kant van onderzoek schrikte mij altijd enigszins af. Omdat andere carrièreopties zoals communicatie, beleid of onderwijs mij sowieso al niks leken, werd de vraag of ik later wel het onderzoek in wil nog belangrijker.

Om die vraag voorgoed te beantwoorden heb ik besloten om voor mijn IP stage te lopen bij een onderzoeksgroep. Omdat mijn interesses vrij breed zijn, was de keuze voor een onderzoeksgroep vrij moeilijk. Op advies keek ik vooral naar niet al te grote onderzoeksgroepen, zodat ik echt volwaardig onderdeel van de groep kan zijn. Na veel oriënteren ben ik uitgekomen naar de groep van Martijn Gloerich van de UMC Utrecht Molecular Cancer Research afdeling. Deze groep doet onderzoek naar de mechanische regulatie van processen zoals celproliferatie. De signaalcascades die hierin van belang zijn, leken mij heel erg interessant.

Inmiddels loop ik al vier weken parttime stage en ben ik erg tevreden met mijn keuze. Samen met postdoc Willem-Jan Pannekoek zijn we op basis van eerdere data uit de groep een project gestart over de rol van fosfatases in mechanisch aangestuurde signaalcascades. In dit project maak ik kennis met tal van nieuwe technieken zoals het gebruik van een vacuümpomp om cellen te stretchen en zodoende mechanische spanning aan te brengen. De experimenten voer ik natuurlijk eerst uit onder het nauwlettend oog van Willem-Jan, maar na een of twee keer word ik ook gewoon losgelaten in het lab om deze volledig zelfstandig uit te voeren. Die mogelijkheid heb ik in de bachelor nog nooit gekregen. Ook bij de interpretatie van de data en het opzetten van nieuwe experimenten word ik als volwaardig lid van de onderzoeksgroep gezien en bespreek ik mijn data, conclusies en plannen in de wekelijkse groepsmeetings. Dat levert zeer nuttige feedback op voor het project zelf, maar ik leer daardoor natuurlijk ook veel over echt onderzoek doen in het algemeen. In deze meetings komt natuurlijk ook het zeer interessante werk van de andere groepsleden langs. Verder neem ik ook deel aan Journal Clubs van de groep en de wekelijkse projectpresentaties van de gehele Center for Molecular Medicine op vrijdag. Zodoende maak ik kennis met een breed palet aan lopende onderzoeken.

Alhoewel slechts vier van de tien weken voorbij zijn, is mijn persoonlijke vraag al beantwoord: een toekomst in het onderzoek zie ik erg zitten. Zelfs uit de praktische kant haal ik veel plezier, omdat ik nu daadwerkelijk weet wat het belang is van de experimenten die ik doe en niet gewoon een beetje een protocol volg. Ook de hele cyclus van experimenten doen, data verkrijgen, conclusies trekken en weer nieuwe experimenten opzetten, en de theoretische kant daarvan, spreekt mij erg aan. Nu ga ik mij focussen om zoveel mogelijk uit dit project te halen door nieuwe technieken te leren en mij te oriënteren op onderzoeksgebieden. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn ervaring. Een belangrijke les is denk ik dat je IP een zeer handig middel kan zijn in je loopbaanoriëntatie en om te ontdekken waar je interesse in hebt.