Stageverslag Individueel Project Eline Kuijt

Voor mijn Individueel Project (IP) wilde ik vooral graag stage lopen en zien hoe het er nu echt aan toe gaat bij een onderzoeksgroep. Na een bijeenkomst die in het thema stond van regenerative medine gegeven door Joost Sluijter, sprak ik hem of het misschien mogelijk zou zijn om een stage te kunnen lopen op zijn lab. Via hem kwam ik terecht bij Evelyne Demkes bij experimentele cardiologie. Na een rondleiding op het lab en een kennismakingsgesprek vroeg zij mij of ik het zag zitten om daar een aantal weken te komen. ‘Of ik het zag zitten, wat voor vraag is dat?’, dacht ik nog, ‘Ja natuurlijk!’.

Zo ben ik in de zomer 6 weken full-time stage gaan lopen, met ondertussen nog tijd voor 2 weken vakantie en een honours-reis. Experimentele cardiologie is onderdeel van het UMC, daarom is het nodig om een UMC introductie te volgen. Deze wordt meerdere keren per maand gegeven voor iedereen die begint met in het UMC werken of stage lopen, van werknemers in het restaurant tot artsen en gaat over onderwerpen als veiligheid, brandweer en privacy. Na deze algemene introductie waren kwamen ook specifieke introducties op het lab aan bod. Bijvoorbeeld hoe afval gescheiden wordt en hoe je met de microscoop omgaat.

Een van de dingen die ik veel gedaan heb, is het inbedden van stukjes varkens hartweefsel. Deze worden opgeslagen in bakjes formaline. Vervolgens worden ze overnacht doorgevoerd in een machine in het Hubrecht Instituut. De volgende ochtend kun je met de hand de kleine stukjes weefsel in paraffine inbedden. Het is belangrijk om voorzichtig met vaste handen te werken. Als je te grote bewegingen maakt bij het verplaatsen, kunnen er barsten komen in het stollende paraffine. Deze barsten maken het verder verwerken van weefsel lastiger. Daarnaast is het belangrijk om er op te letten dat er geen luchtbubbels (onder het tissue) vast komen te zitten in de paraffine. Deze kunnen ervoor zorgen dat het tissue niet goed zichtbaar is na kleuringen. De plaatsing van het tissue is ook belangrijk. Een smal tissue moet in de lengte geplaatst worden, met de vlakke kant naar beneden. Anders wordt het snijden van linten moeilijker.

Naast veel geleerd te hebben van het praktische werk wat ik heb uitgevoerd, zijn er ook wat kleinere dingen die toch belangrijk zijn als je op het lab werkt. De F-fineliners zijn het fijnst om mee te schrijven en zeldzaam. Wees er zuinig op als je zo gelukkig bent om er een te vinden

Verder is het ook belangrijk dat je op tijd op het lab bent om je favoriete computer te claimen.

Naast praktisch werk ben ik ook mee geweest naar verschillende meetings. Om te beginnen is er elke maandagochtend om 8:30 een weekstart. Deze is bedoeld voor de hele afdeling en wordt ook gebruikt om presentaties te geven door PhD kandidaten en afsluitingspresentaties van masterstudenten. Om de twee weken op vrijdag is er een studentsmeeting. Hierbij komen alle masterstudenten van experimentele cardiologie om presentaties te geven. Het is een laagdrempelige manier om feedback te krijgen op het project waar je mee bezig bent en daarnaast is het ook leuk om te zien waar iedereen mee bezig is. Door zo fulltime mee te lopen en ook naar meetings mee te gaan kun je een goede indruk krijgen van hoe het is om op het lab te werken. Het was heel erg leerzaam én gezellig!

COMMENT BEANTWOORDEN