Verbredingsopdracht Akke Mei

Eerst kon ik niet kiezen tussen het facultaire Honours Programma of het Descartes College. Op het laatste moment heb ik toch voor dit Honours Programma gekozen, omdat ik dacht dat het beter bij me zou passen. Ik denk dat ik daarin de juiste keuze heb gemaakt, want ik vind Honours nog veel leuker dan ik had verwacht. Toch heb ik nu beide programma’s een beetje kunnen combineren, want ik doe een half jaar Descartes als verdiepingsopdracht.

Waar Honours vooral de diepte in gaat en erg vrij is, is Descartes wat meer begeleid en juist verbredend. Elke week op dinsdagavond komt er een gastspreker, meestal een hoogleraar. De bijeenkomsten gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo hebben we het tot nu toe onder andere gehad over kapitalisme, geschiedschrijving, kiembaanmodificatie en geografie. Na een college van 45 minuten is er tijd voor discussie. Dit gedeelte wordt elke week voorbereid door een kleine groep studenten.

Als voorbereiding op de colleges moet je elke donderdag wat literatuur lezen en een korte vraag beantwoorden. Deze vraag gaat vaak over jouw visie op het onderwerp. De gastspreker kan de antwoorden inzien en terug laten komen in het college. Ik vind het lezen van de literatuur erg leuk. Je leert zo elke week iets interessants over een onderwerp waar je je normaal niet op zou focussen. De colleges zijn vaak een beetje een herhaling van de literatuur, maar het is wel tof dat je daarna vragen kunt stellen aan de gastsprekers. Zij doen vaak ook zelf mee met de discussie.

Omdat er mensen uit verschillende studies meedoen aan het Descartes College, komen in de discussie veel verschillende perspectieven naar voren. Zo zijn er mensen die wiskunde studeren, maar ook economie, liberal arts & sciences of kunstmatige intelligentie. Het is heel interessant om te zien hoe zij naar dingen kijken. Je merkt dat je toch best wel dingen over het hoofd ziet als je maar vanuit één perspectief kijkt. Het is daardoor een mooie pleidooi voor interdisciplinaire samenwerking.

We zijn nu, na 9 weken, bijna op de helft van de cursus. We beginnen binnenkort aan een essayopdracht en aan het einde van de cursus zit nog een wat grotere afsluitende opdracht. We hebben hier nog weinig informatie over, maar ik denk dat hierin nog meer de verschillende perspectieven naar voren zullen komen. Ik kijk ernaar uit!