Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht

Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht

  • info@stichtinghbu.nl

Interview met HP Alumnus Karin Prummel

Interview met HP Alumnus Karin Prummel

Wie ben je en wat is je huidige functie?

“Ik ben Karin Prummel, postdoctoraal onderzoeker aan het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in Heidelberg. Ik doe onderzoek naar de stamcelniche van hematopoëtische stamcellen in het beenmerg en hoe de cellulaire compositie van deze niche verandert als leukemie zich daarin ontwikkelt. Er zijn aanwijzingen dat bij leukemie niet alleen de kankercellen gaan overprolifereren, maar dat ook de gezonde cellen in het beenmerg veranderen. Dit proces speelt misschien ook een rol bij therapieresistentie. Ik onderzoek nu welk type beenmergcellen er precies veranderen bij leukemie op het niveau van genregulatie.”

Waarom ben je Biomedische Wetenschappen gaan studeren?

“Ik was op de middelbare school al gefascineerd door celbiologie. Ook hoe organismen ontstaan en hoe organen samenwerken vond ik erg interessant. Bovendien merkte ik dat ik plantenbiologie niet zo interessant vond, dus Biomedische Wetenschappen was voor mij de beste keuze! Uiteindelijk kwam ik tijdens mijn studie via stages en vakken erachter dat ik ontwikkelingsbiologie en moleculaire biologie erg leuk vond. Voornamelijk hoe cellen differentiëren en hoe transcriptie gereguleerd wordt vind ik fascinerend.”

In welk Honoursjaar zat je?

“HP2.” (ondertussen zijn we al bij HP14!)

Wat is de reden dat je het Honoursprogramma bent gaan volgen?

“Mijn eerste jaar vond ik heel interessant en het ging me goed af. Ik zocht wat extra uitdaging dus besloot ik het Honoursprogramma te gaan doen! Wat me leuk leek aan het Honoursprogramma was de mogelijkheid om met meerdere onderwerpen in aanraking te komen buiten het normale curriculum om. Daarnaast leek het me ook motiverend om met een klein groepje studenten juist dieper op zaken in te gaan.”

Wat voor een vrije opdrachten heb je gedaan?

“Bij HP2 hadden we nog geen vrije opdrachten. We hadden maandelijkse bijeenkomsten en een individueel project.”

Over het individuele project gesproken, waar heb je dit over gedaan?

“Ik heb mijn individuele project gedaan bij Sander van den Heuvel over asymmetrische celdeling in C. elegans. Ik heb toen 2 maanden in het lab mogen werken!”

Wat was de leukste ervaring binnen het Honoursprogramma?

“Het leukste aan het Honoursprogramma was wel echt de groep en het samenwerken met ambitieuze studenten. Je stimuleert elkaar om goed na te denken over verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld het verzinnen van een leuk individueel project.”

Als je het Honoursprogramma over kon doen, had je dan dingen anders gedaan?

“Ik heb gekozen voor een extra wetenschappelijk project, wat ik een erg leuke en motiverende ervaring vond. Maar het was misschien ook interessant geweest om iets minder standaards te doen voor een BMW-student en een verbredend project uit te voeren. Bijvoorbeeld een project over wetenschapscommunicatie of een project bij een (biotech)bedrijf. Ik denk ook dat een van de doelen van het Honoursprogramma is om je horizon te verbreden en dat je dit niet per definitie bereikt door een wetenschappelijk project te doen. Hoe het Honoursprogramma nu is opgezet, met meerdere projecten, is denk ik een goede oplossing hiervoor. Zo kan je jezelf verbreden en tegelijkertijd de diepte in treden.”

Had je je studie net zo leuk gevonden als je het Honoursprogramma niet had gedaan?

“Ja dat denk ik wel maar het heeft me wel gestimuleerd om buiten de gewone stof te kijken. Ik kwam er hierdoor achter dat het echt tof is om onderzoek te doen. Ik heb door mijn project al een goed beeld gekregen van hoe het is om wetenschap te bedrijven.”

Wat heeft het Honoursprogramma je geleerd?

“Time management, je stopt toch een aantal ECTS bovenop het reguliere programma. Daarnaast heeft het me ook een kritische blik gegeven, je zit in een groepje met ambitieuze studenten die elkaar uitdagen en stimuleren om over de stof en elkaars projecten na te denken.”

Zijn er dingen die je hebt geleerd tijdens het Honoursprogramma die in je latere carrière van pas zijn gekomen?

“Het feit dat je al een extra project hebt gedaan betekent toch dat je wat zelfstandiger bent in je master en beter je eigen plan kan trekken. Ook is die kritische blik waar we het eerder over hadden iets wat je assertiever maakt en wat je op je eigen werk en in lab vergaderingen toe kan passen.”

Heb je tips voor Honoursstudenten over hoe ze het meeste kunnen maken van hun Honourstijd?

“Bedenk wat je echt zou willen leren en willen uitproberen. Diep je fascinatie uit en probeer nieuwe dingen. Zie het Honoursprogramma ook als een kans om erachter te komen wat je leuk vindt en waar je enthousiast van wordt!”

Heb je nog contact met de mensen uit je toenmalige Honoursgroep?

“Ja! Ik heb met 2 mensen nog steeds regelmatig contact. Ook een aantal anderen uit de groep heb ik nog vaak gesproken na mijn bachelor.”

Tussen je bachelor en master heb je een jaar fulltime in de Universiteitsraad van de Universiteit Utrecht gezeten. Wat motiveerde je om dit te doen?

“Medezeggenschap is iets waar ik tijdens mijn studie bachelor al mee bezig was. Bovendien vind ik nadenken over beleid erg interessant en ik dacht: nu is de kans om hier iets mee te doen! Ik besloot na dit Universiteitsraads jaar er niet direct mijn carrière van maken en koos voor een onderzoeksmaster. Al sluit ik niet uit dat ik in de toekomst iets in deze context zal gaan doen als biomedische wetenschapper, bijvoorbeeld adviseren bij in het formuleren van de wetenschappelijke agenda van een instelling of zelfs land.”

Je hebt veel ervaring in het buitenland opgedaan: een master stage in San Francisco en uiteindelijk een PhD in Zürich waarbinnen je ook nog naar Dresden en Denver (Colorado) bent geweest. Wat is de drijfveer achter deze internationale escapades? Waarom niet “gewoon” in Nederland?

“Ik was op vakantie geweest in Californië en dit had een goede indruk achtergelaten. Voor mijn master wilde ik graag naar Amerika en ben ik uiteindelijk in San Francisco terecht gekomen. Deze internationale omgeving snakte naar meer; zowel in Amerika, Zwitserland als Duitsland. De wetenschappelijke omgeving in al deze landen is anders dan in Nederland en bovendien is het ook geweldig om nieuwe landen en steden te ontdekken! Daarnaast is mobiliteit in de academie een groot pluspunt op je CV: door de blootstelling aan verschillende omgevingen groei je als wetenschapper.”

Over het verschil in wetenschappelijke omgeving gesproken, wat is het grootste verschil qua wetenschapsbedrijving in de verschillende landen?

“Wat me in Amerika opviel is dat ze daar minder obstakels zien. Er gaat meer geld om in de wetenschap, wat ook zeker een rol hierbij speelt. Het onderzoek in Amerika is daardoor iets ambitieuzer en “out of the box”. De onderzoekswereld in Zwitserland is heel erg internationaal en divers, ze spreken bijvoorbeeld in vrijwel elk lab constant Engels! Wat ik wel mis aan Nederland is de directe manier van communiceren en het aangaan van discussies. Nederlanders spreken zich meer uit en durven meer “hardop” te filosoferen, en ze zijn daardoor wat daadkrachtiger. Natuurlijk kan je niet iedereen over één kam scheren maar dit is mij opgevallen tijdens mijn tijd in het buitenland!”

Heb je tips voor studenten met dezelfde internationale aspiraties?

“Ik zou in je master de tweede stage echt in het buitenland doen! Dat is een hele mooie kans om internationale ervaring op te doen. En dat hoeft zeker niet in Amerika, ook in Europa zijn vele interessante labs en onderzoeksinstituten”

Je hebt dus ervaring opgedaan in een flink aantal landen, welk land vond je het leukste en waarom?

“Elke land was leuk! Zwitserland heeft wel echt mijn hart veroverd, ook omdat ik er daar het langste heb gewoond. Daar heb ik ook mijn nieuwe hobby ontdekt: de bergen! De combinatie van natuur, wetenschap en een gezellige internationale omgeving vind ik daar perfect. Maar ik ben nog vers in Heidelberg, waar ook de natuur en rotsen dichtbij zijn, dus wie weet verandert mijn mening!”

Share

© Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht 2020