Het eerste officiële Honours Life Sciences Debat!

Maandag 17 januari vond de eerste activiteit van 2022 van de Activiteitencommissie plaats: het eerste officiële Stichting HBU Honours Life Sciences Debat. Teams van Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde en Diergeneeskunde discussieerden over uiteenlopende stellingen binnen de wetenschap met als doel de grote winnaar van de avond te worden en zichzelf tot beste debaters te kunnen kronen.

Deze leuke avond was ook te danken aan de docenten die de debatten wilden leiden. De teams debatteerden onder leiding van Dr. Tobias Dansen over of er een klimaatakkoord moet worden opgesteld binnen de wetenschap. Is dit onzinnig bureaucratisch gedoe en moeten we het over een andere boeg gooien om minder te vervuilen? Of geven we er juist het goede voorbeeld mee en brengt het schot in de zaak om te verduurzamen? Onder supervisie van Dr. Gisela van der Velden werd er gedebatteerd over het invoeren van een vrouwenquotum in de wetenschap. Is dit een goede stap om meer diversiteit te krijgen in de wetenschapswereld die momenteel nog steeds vooral wordt geleid door mannen? Of verlaagt een vrouwenquotum juist de kwaliteit van de wetenschap doordat er wordt geselecteerd op geslacht in plaats van kwaliteit bij het aannemen van nieuw personeel? Verder leidde Dr. Frans Stafleu een debat over proefdierethiek. Kan de manier waarop we momenteel bezig zijn niet door de beugel en moeten we (proef)dieren hetzelfde gaan behandelen als mensen? Of zijn in vivo proeven nou eenmaal nodig en dan liever op dieren in plaats van mensen?

Vanwege de coronamaatregelen moest het debat helaas wel online plaatsvinden, maar dit mocht de pret niet drukken. Verwachtingen werden overtroffen door het enthousiasme en de passie die de kandidaten in de debatten brachten. Op die manier was de spanning alsnog voelbaar door het scherm heen en ontstonden er soms zelfs verhitte discussies. Aan het einde van de debatavond mocht het team van Geneeskunde zich de winnaar noemen na ongeslagen te zijn gebleven. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde activiteit met volgend jaar misschien wel een tweede editie…

Vond je dit interessant? kijk dan even verder op onze berichtenpagina voor meer leuke activiteiten: https://stichtinghbu.nl/categorie/nieuws/

COMMENT BEANTWOORDEN