Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht

Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht

  • info@stichtinghbu.nl

Seminar: Dark side of science

Seminar: Dark side of science

Op 20 september vond het interactieve college ‘The dark side of science’ plaats. Dit was de eerste activiteit van het nieuwe academisch jaar en meteen een goed geslaagde. Het college was georganiseerd door de activiteitencommissie en kon plaatsvinden in het Hijmans van den Berghgebouw. Dat was al een eerste succes, maar wat de avond vooral zo leuk en interessant maakte waren de sprekers. 

Prof. Dr. Lex Bouter van de VU was de eerste spreker. Hij gaf een college over integriteit en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit bewaard blijft. Hierbij besprak hij de National Survey on Research Integrity, waardoor het publiek bewust werd van de aard en de omvang van wangedrag binnen het onderzoek. Daarna vertelde hij over de replicatiecrisis, wat gaat over dat slechts een klein deel van de onderzoeken werkelijk repliceerbaar is, en wat de oorzaak hiervan is.  Dit was om aan te geven hoe belangrijk replicatie onderzoek is, maar vooral ook Open Science. Het was een heel interessant college, waardoor we bewuster zijn van wat er allemaal gebeurt in het onderzoek en hoe we dat beter aan kunnen pakken

De tweede spreker was Dr. Adrien Melquiond. Tijdens zijn PhD heeft hij zelf een figuur vervalst, onder druk van zijn begeleider. Het was heel leerzaam om te horen hoe zoiets kan gebeuren. Adrien liet ter plekke zien hoe makkelijk het was om een vervalst figuur te maken en besprak hoe hij het had ervaren om in zoiets verwikkeld te raken. 

Als laatste was Prof. Dr. Ir. Hans Heesterbeek aan het woord. Hij is voorzitter van de commissie wetenschappelijke integriteit van de UU en legde uit hoe wordt besloten wanneer een claim van wangedrag wordt aangenomen of afgewezen. Hierbij gebruikte hij (anonieme) waargebeurde cases, waardoor je een goed idee kreeg van wat dingen zijn waar mensen een melding over maken. Het was heel interessant om het oordeel van de commissie over de claim te vergelijken met je eigen mening erover. 

Door deze verschillende sprekers werd er vanuit vele perspectieven naar het onderwerp wetenschappelijke integriteit gekeken, waardoor het een hele diverse en intrigerende avond was, die de aandacht goed wist vast te houden. 

Vond je dit leuk om te lezen? kijk dan ook eens naar de andere berichten op onze website!

Share

© Stichting Honours Biomedische Wetenschappen Utrecht 2020