Individueel project Olaf Nijssen – Volumetrisch bioprinten geanimeerd
In februari t/m april 2022 mocht ik 10 weken een stage doen in het Regerenerative Medicine Centre Utrecht, waar ik met een nieuwe biomateriaal mocht gebruiken om te 3D-(bio)printen (zie: https://stichtinghbu.nl/2022/04/18/individueel-project-olaf-nijssen/). Na deze gave labervaring besloot ik om als eindproject voor mijn individuele project een animatie te maken over de techniek die ik had gebruikt: volumetrisch bioprinten.’ Dit is een geavanceerde technologie waarbij biologisch weefsel of wordt geproduceerd door middel van 3D-printen. Het proces omvat de projectie van een hologram in een roterend biomateriaal om een specifieke vorm en structuur te creëren die kan worden gebruikt voor onderzoek, en mogelijk zelfs transplantatie.
Gedurende het afgelopen jaar heb ik ijverig aan dit project gewerkt. Hiervoor heb ik geleerd over verschillende teken- en animatiesoftware, wat vaak gepaard ging met het nodige gezucht. Ook was het leuk om van verschillende betrokken tips te krijgen over ‘story telling’, kleurenschema’s en hoe je zo’n groot project nou uitplant.
Het eindresultaat van deze leerweg is een 30 minuten lange ‘explainer’ animatie die de verschillende disciplinaire aspecten van de techniek uitlicht: de wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Met een voice-over en begeleidend ‘sound design’ volg je een denkbeeldige patiënt in een behandeltraject uit de toekomst, waarin zijn lever volumetrisch wordt ge-3D-print.
Omdat de animatie geclassificeerde informatie bevat, zal deze voorlopig alleen intern gebruikt worden. Voor wetenschappelijke presentaties, maar mogelijk ook voor masteronderwijs.
Film stills uit de animatie:
- Overzicht van volumetrisch bioprinten.
- Patientje met mogelijke toepassingen van 3D-bioprinten in beeld.
- Cel-matrix interactie zorgt voor maturatie van het weefsel
- Wiskundige transformatie van een object naar een rotationeel projecteerbare hologram.
- Overzicht van de optische instrumenten in een volumetrische printer.