Individueel project Olaf Nijssen
Misschien heb je het woord ‘biofabricatie’ al wel eens voorbij zien komen. Bijvoorbeeld toen in het nieuws kwam dat patiënt in het UMC Utrecht is geholpen met een op maat geprinte schedel. Of in de context van gebioprint kweekvlees. In mijn IP-stage heb ik meer ontdekt over dit vakgebied, waarbij 3D print technieken worden ingezet om stukjes weefsel te printen voor fundamenteel onderzoek, het testen van medicijnen en uiteindelijk zelfs weefseltransplantatie.
De stage deed ik bij het RMCU bij de groep van Dr. Riccardo Levato, onder begeleiding van PhD-student Marc Falandt MSc. De groep werkt onder andere aan het verbeteren van de techniek en toepassing van volumetrisch bioprinten met cell-laden hydrogels. Doormiddel van deze techniek worden 3D-objecten, als één geheel, binnen enkele tot tientallen seconden geprint. Door het gebruik van (stam)cellen in combinatie met hydrogel materialen worden biologisch actieve objecten geprint op centimeterschaal, om zo menselijk weefsel na te bootsen.
Momenteel is de groep tegen het einde van een lopend onderzoek naar een van deze nieuwe hydrogel materialen, waarbij nu vooral veel proeven moeten worden uitgevoerd om het printproces te optimaliseren voor deze hydrogel. Het was heel leuk om hieraan bij te kunnen dragen in de internationale omgeving van het RMCU. Ik heb kennis gemaakt met de fascinerende wereld van bioprinten, labervaring opgedaan, en gehoord over allerlei andere gave onderzoeken die gaande waren op de afdeling. Het was een inspirerende periode van mijn bachelor, waar ik dankbaar voor ben. De komende maanden zal ik bezig zijn met de uitwerking van resultaten, en het maken van een animatievideo over volumetrisch bioprinten.