Buitenlandse reis 2023: Edinburgh
Zondag 9 Juli
Eefje Hogervorst & Olaf Nijssen
De heenreis
Op de eerste dag van de reis verzamelden we ruim van tevoren op Schiphol. De opwinding was hoog, en na het inslaan van de nodige reisstekkers en koffie kwamen we aan bij de douane. Door lange rijen was het nog een uitdaging om tijdig bij de gate te zijn, maar na een kort sprintje kwamen we perfect op tijd aan. Eenmaal geland in Edinburgh kwam de volgende puzzel: naar het hostel komen. Door de goede voorbereiding van de Reiscommissie ging dit probleemloos, in een linksrijdende dubbeldekker waar we een panoramisch voorproefje kregen van het heuvelige landschap rondom de stad.
Toen we aankwamen bij het hostel was het tijd om te koken. Dat kon wel alleen in een ander hostel van dezelfde keten, maar gelukkig lag dit in dezelfde straat. Honours Chefs Sam, Selma, Eline en Guy hadden binnen no time een pittige Mexicaanse hap in elkaar geflanst die we aan een lange tafel in de gemeenschappelijke ruimte opaten. Na de maaltijd ontstond het plan om wat spelletjes te spelen, waaronder ‘wie ben ik’. Twee Fransen en een Indiër schoven gezellig aan, maar niemand van de groep bleek niemand opgewassen tegen de snelheid van Tobias, die ‘Einstein’ en ‘Gordon Ramsey ‘ raadde voordat Maarten en Olaf überhaupt één kaartje hadden.
Ghost Tour
Na het eten was er nog een Ghost Tour gepland waarbij van tevoren iedere honoursstudent een locatie was toegewezen om te presenteren tijdens deze tour. Uit deze tour bleek dat er wel erg veel “haunted” plekken zijn in Edinburgh, zoals de begraafplaats Greyfriars Kirkyard, verscheidene netwerken van griezelige ondergrondse gangen en meerdere spookachtige huizen. Misschien heb je wel eens gehoord van Burke & Hare, die nadat ze ontdekten dat de anatomieafdeling van de universiteit erg veel betaalde voor dode lichamen, een daadwerkelijke business als seriemoordenaars zijn gestart. Er is ook het verhaal van de doedelzak geest: honderden jaren geleden werd hij naar binnen gestuurd in een ontdekte ondergrondse tunnel met een doedelzak om de weg te verkennen, waarna hij plotseling verdween. Hierdoor gaat het gerucht dat je op stille nachten in Edinburgh, zijn geest nog kan horen spelen.
Tegen het einde van de tour hadden we op Calton Hill, onder het genot van een zonsondergang, een prachtig uitzicht over de hele skyline van Edinburgh. Na deze lange dag reizen en wandelen was iedereen wel toe aan het warme vertrek van het hostel.
Maandag 10 Juli
Farah Massaoudi & Nina Smeets
Wellcome Centre for Cell Biology
De tweede dag in Edinburgh begon vroeg met een bezoek aan het Wellcome Centre for Cell Biology, waar gestart werd met een kort introductie praatje over het Wellcome Centre. Vervolgens kregen we drie presentaties van verschillende onderzoekers in het gebied van celbiologie. Eerst vertelde Jacky Guy ons over het Rett syndroom dat wordt veroorzaakt door een heterozygote en X-chromosomale mutatie van het MeCP2-gen. Er wordt al jaren onderzoek verricht naar een behandeling van dit syndroom, waarvan gentherapie de nieuwste vormt. De volgende onderzoeker, Robin Allshire, vertelde ons over het dreigende gevaar van fungus-resistentie. Door middel van histon methylering kan deze resistentie worden tegengegaan. Na een korte koffie-break vertelde Hiro Ohkura over zijn onderzoek over de formatie van spindels in oöcyten. Hierbij focust Ohkura op het verschil tussen mitose en meiose, en de verschillende eiwitten die hierbij betrokken zijn.
Daarna was het tijd voor een uitgebreide rondleiding. Deze begon bij de Centre Optical Instrument Laboratory (COIL), waar we een kijkje namenbij verschillende soorten microscopen, waaronder fluorescentie microscopie, wat erg indrukwekkende beelden oplevert. Vervolgens liepen we verder naar de Edinburgh Genome Foundry, een academische faciliteit met een sterk geautomatiseerde robotopstelling voor DNA-assemblage. Hier hebben we allerlei bijzondere apparaten bekeken waaronder de EGF’s Berkeley Light Beacon, waarmee het klonen en analyseren van enkele cellen met hoge precisie en bewerkbaarheid mogelijk is.
Na de rondleiding hebben we geluncht met PhD-studenten die ons wat meer over hun PhD-ervaringen in Edinburgh konden vertellen en klaarstonden om onze vragen te beantwoorden. Na de lunch gingen we naar het volgende lab.
Edinburgh Genomics
Bij Edinburgh Genomics kregen we van Javier Santoyo Lopez een uitgebreide tour. Hij heeft onder andere geholpen met het mappen van het eerste genoom. Zijn lab heeft heel veel sequencing apparatuur. Ze houden zich bezig met bio-informatica analyses en doen hier zowel aan short-read en long-read sequencing. Voor short-read sequencing gebruiken ze Next Generation Sequencing (NGS) apparatuur Illumina NovaSeq en MiSeq. Voor long-read sequencing maken ze gebruik van PacBio Sequel lle en Oxford Nanopore PromethION. Na de rondleiding kwamen er nog een aantal bio-informatici langs om wat te vertellen over het werk dat ze doen.
Na de twee lab bezoeken hebben we gezellig samen bij Berties Fish and Chips gegeten. Ook het proeven van een deep fried Mars bar kon daarna natuurlijk niet ontbreken. Na het eten hebben we de dag afgesloten onder genot van een drankje en Schotse livemuziek in Pub Stramash.
Dinsdag 11 Juli
Jan Tekkelenburg & Maarten van den Ham
Roslin Technologies
We begonnen de dinsdag met een bezoek aan Roslin Technologies – een lab waar ze cellijnen ontwikkelen die worden gebruikt voor de productie van kweekvlees. Omdat het redelijk buiten het centrum lag, ging er een mooie busreis aan vooraf met uitzicht op de omliggende heuvels en natuur. Het bezoek begon met een aantal praatjes over de huidige stand van zaken binnen het kweekvlees onderzoek. Hier bleek dat het Nederlandse aandeel in de kweekvleesindustrie vrij uitgebreid is, bestaande uit onder andere Mosa Meat (eerste kweekvlees burger), Meatable en groot-investeerder DSM. Hoewel bepaalde aspecten veelbelovend lijken – bijvoorbeeld minder dierenleed en minder klimaatbelasting – zijn er ook nog genoeg knelpunten die moeten worden doorbroken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoge productieprijzen of moeilijkheden met het opschalen van de productie tot een consumeerbare schaal. Na presentaties en kritische discussies mochten we een kijkje nemen in het lab, waar ze onder andere bioreactoren lieten zien. Opvallend genoeg was het een erg netjes en opgeruimd lab. Tot slot was er een heerlijke lunch voor ons verzorgd met een variëteit aan belegde broodjes, waarbij we nog even op een meer informele wijze konden praten met de medewerkers.
Val Brunton Lab, Institute of Genetics and Cancer
Bij Val Brunton kregen we drie presentaties over verschillende kankersoorten. De eerste presentatie ging over mutaties in het MELK gen; de tweede presentatie werd verteld over undifferentiated pleomorphic sarcoma en de zoektocht naar aangetaste mechanismen in deze tumorvariant. In de laatste presentatie werd er meer ingegaan op het gebruik van een nieuw muismodel bij borstkankeronderzoek. Na de presentaties mochten we een kijkje nemen in het lab. Hier hebben we naar de tumorcellen die in de presentaties naar voren kwamen onder de microscoop gekeken, waarbij de verschillen tussen de tumorcellen en normale cellen goed te zien waren. Na het lab bezoek zijn we met de bus weer terug naar het hostel gekeerd.
Pizza & strand
Eenmaal terug bij het hostel besloten sommigen om even uit te rusten, terwijl anderen in de stad rond gingen lopen. We verzamelden bij het restaurant Pizza Posto, waar we samen hebben gegeten. Na het eten zijn we naar het strand gegaan, waarbij iedereen in de ijskoude zee heeft gezwommen of gepootjebaad. Om weer op te warmen hebben we een kampvuurtje gebouwd (wat legaal is in Schotland) en genoten van de avond.
Woensdag 12 juli
Nina Smeets & Olaf Nijssen
Elaine Emmerson lab
Op deze mooie dag was het wederom op tijd opstaan om twee laboratoria op te zoeken. Eerst bezochten we het Elaine Emmerson Lab, dat zich in het Regenerative Medicine Centre bevindt. Het doel van Elaine’s lab was om xerostomiepatiënten te kunnen helpen, wiens speekselklieren disfunctioneel zijn als gevolg van bestraling en chemotherapie. Haar uitgangspunt hierbij is het regeneren van deze beschadigde speekselklieren. Dit onderzoek is erg relevant, gegeven dat 75% van de jaarlijkse 500.000 hoofd-halskanker patiënten na behandeling allerlei klachten ondervindt, zoals moeizamere vertering, chronische monddroogte en slechte tand en mondhygiëne. Een interessante bevinding, vertelde Elaine, is dat in specifieke subgroepen van deze aandoening macrofagen lijken te communiceren met het endotheel in de speekselklieren, waarmee de regeneratie wordt aangewakkerd. Wanneer dit mechanisme fundamenteel beter begrepen wordt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde therapieën. Na de presentatie van Elaine namen nog twee PhD-studenten het woord over hun project, en kregen we een rondleiding langs de moderne laboratorium faciliteiten in dit onderzoekscentrum.
The Patrick Wild Centre
Na een relaxte en zonnige lunch in een park was het tijd voor ons bezoek aan The Patrick Wild Centre. In dit onderzoekscentrum doen ze translationeel onderzoek naar de neurologische basis van monogenetische vormen van autisme en verstandelijk beperkingen, waaronder fragile X syndrome, SYNGAP1 haploinsufficiency en CDKL5 deficiency disorder. Als eerst kregen we een presentatie over Fragile X syndrome. Fragile X syndrome leidt tot onder andere ontwikkelingsachterstanden en gedragsproblemen. In veel onderzoeken worden vooral kinderen betrokken met een vrij normaal IQ omdat in deze groep makkelijker fMRI imaging uitgevoerd kan worden. Fragile X syndrome gaat echter vaak juist gepaard met een laag IQ. Daarom leggen ze in dit onderzoekscentrum de focus op fMRI-imaging onderzoeken met brede en grote groepen. De tweede presentatie ging over slaapafwijkingen bij kinderen met het SYNGAP1 syndroom. Dit syndroom leidt vaak tot een onrustig slaappatroon: kinderen worden meerdere keren per nacht wakker en slapen kort.
Na deze uitleg gingen we in kleine groepjes langs de testen die ze bij de kinderen doen. We hebben hier zelf mogen ervaren hoe een EEG gemaakt wordt, hoe bewegingsactiviteit gemonitord kan worden, hoe slaap gemeten kan worden en hoe kinderen die het spannend vinden kunnen worden voorbereid op een MRI-scan. Voor dit laatste hebben ze een houten MRI-scanner nagebouwd, waarmee ze stap voor stap het onderzoeksproces vooraf met het kind kunnen oefenen.
Stadswandeling & avondeten
Na de labs stond er een stadswandeling op het programma. We liepen door een fraai stukje Edinburgh waar het stromend water van ‘the Water of Leith’– soms zelfs met kleine watervalletjes – zich door de gelaagde architectuur van de stad manoeuvreerde. Hoewel de regen ons doorweekte, was het een prachtige route, en was het extra belonend om daarna de dag na te bespreken in een veganistisch Maleisisch restaurant, Soul Vegan. Na het eten hebben we de stadswandeling afgemaakt door het stadspark langs het magistrale kasteel van Edinburgh.
Donderdag 13 juli
Eefje Hogervorst & Jan Tekkelenburg
Highland Tour
Vandaag was al de voorlaatste dag van de reis waarbij niet wetenschap maar natuur en cultuur op de planning stond. Na het gezamenlijke ontbijt in het hostel zijn we naar Café Nero bij St Giles Cathedral gegaan, want vanaf hier zou onze bus voor de Highland tour vertrekken. Hier kwamen we er wel achter dat onze gids helaas geen grappig Schots accent had maar gewoon een Engelsman was. Wel hadden we het geluk dat we wegens de grootte van het busje bijna een privétour hadden.
Glasgow
De eerste stop van de tour was in Glasgow, we kwamen vroeg aan en begonnen de dag wel erg vroeg bij een whiskey distillery. Daarom leek het ons verstandig om eerst even een kijkje bij een nabijgelegen ‘Riverside museum’. In dit museum stonden allerlei soorten voertuigen, van een historisch trammetje tot een volwaardig schip. Na dit museumbezoek konden we gelijk doorlopen naar de Clydeside Distillery. Helaas was de whisky tour inmiddels al volgeboekt en daarom hebben we in plaats van deze tour met z’n allen wat gedronken en gegeten. Sommigen konden het natuurlijk niet laten om rond 11 uur toch een whisky te proeven. Anderen namen genoegen met koffie en heerlijke gebakjes.
Loch Lomond
Na een prachtige rit stopten we bij Loch Lomond, een groot meer omgeven met bergen waarop je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende High/Lowlands. Voordat we met de klim begonnen naar het uitkijkpunt, hebben we nog geluncht bij een klassiek Schots restaurant. Sommigen van ons bestelden hier klassieke Schotse gerechten zoals haggis, steak en chicken pie. Hierna zijn we begonnen met de wandeling naar het uitzichtpunt. Echter, doordat we nog maar 45 minuten hadden voordat we terug bij het busje moesten zijn, zijn we maar tot halverwege gekomen. Dit mocht de pret zeker niet drukken want we hadden nog steeds een prachtig uitzicht. Het was nog wel even haasten naar beneden om op tijd weer bij het busje te zijn. Eenmaal bij het busje aangekomen was de chauffeur wel erg verbaasd dat Sam nog een snelle duik had genomen in het meer. Hierdoor werd hij uitgeroepen tot een ‘honorary Scotsman’.
Stirling Castle
De laatste stop was bij een kasteel in Stirling. Tijdens deze stop is een gedeelte van de groep het middeleeuwse kasteel in gegaan en de rest is het stadje Stirling gaan verkennen. Nadat we weer waren herenigd, zijn we met het busje terug naar Edinburgh gereden. Waarbij de omgeving van Stirling op zowel de heen- als terugreis eigenlijk het echte hoogtepunt was.
Graag willen wij onze dank uitspreken aan het U-fonds en de Suzanne Hovinga stichting voor het mogelijk maken van deze dag.
Eten + avondwandeling
Toen we weer in Edinburgh aankwamen, zijn we Mexicaans gaan eten bij het Mariachi Restaurant. In de avond hebben we een van de hoogtepunten, zowel in figuurlijke als letterlijke zin, bezocht. We zijn namelijk naar Arthur’s Seat geklommen, dit is de top van een berg die midden in Edinburgh staat. Vanaf hier hadden we een ongelofelijk mooi uitzicht over de gehele stad en omgeving, je voelde je een werkelijke koning of koningin. Dit was een onvergetelijke manier om onze laatste avond in Edinburgh te eren.
Vrijdag 14 juli
Farah Massaoudi & Maarten van den Ham
Institute of Immunology
Vrijdag was alweer de laatste dag van deze prachtige reis. Nadat alle koffers klaar en ingepakt waren, begonnen we de dag met een laatste gezamenlijk ontbijt. Vervolgens maakten we ons klaar voor ons laatste lab bezoek: het Sara Marcias Lab bij het Institute of Immunology. We kregen hier eerst een rondleiding door het gebouw, waarbij we de collegezalen en het lab mochten zien. Vervolgens gaf Sara ons een presentatie over het onderzoek naar interferon type I (IFN) expressie in context van transposons, die onderdeel zijn van de aangeboren immuunrespons. Verder kregen we nog een presentatie over het DICER1-syndrome, een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door verschillende genetische afwijkingen in het DICER1-gen. We sloten het lab bezoek af bij een bijzondere practicumzaal die al sinds 1929 als onderdeel van het Ashworth Building in gebruik is. De zaal maakte een behoorlijke indruk op iedereen vanwege haar antieke uitstraling.
Museum, vrije tijd en terugreis
Na het lab bezoek moesten we helaas al afscheid nemen van Tobias, omdat hij nog een presentatie mocht geven in Glasgow over zijn onderzoek. Voordat we naar het Schots Nationaal Museum gingen, zijn we naar een klein winkelcentrum gelopen om te lunchen. Vanuit hier pakten we een bus naar het museum om daar exposities over onder andere de Schotse cultuur, natuur, kunst, technologie en fashion te bewonderen. Als kers op de taart stond Dolly het schaap, het eerste gekloonde zoogdier dat is gecreëerd van een volwassen cel, tentoongesteld in het museum. Daarna was er nog de mogelijkheid om voor een laatste keer door de stad te lopen en wat winkels langs te gaan, van kunst en kruiden tot muziek en tweedehandse kleding. Aan het eind van de middag was het tijd om richting het vliegveld te gaan.
Gelukkig verliep het allemaal erg soepel op het vliegveld, waardoor we nog ruim de tijd hadden om met zijn allen ter afsluiting Burger King te eten. Na een voorspoedige vlucht – die door sommigen voornamelijk met de ogen dicht werd meegemaakt – landden we weer in Nederland. Hier moesten we helaas afscheid van elkaar nemen na een erg leuke, gezellige en actieve week.