Voorwoord

Beste lezers,

Als reiscommissie presenteren wij met trots dit reisverslag van onze reis naar Hamburg en Kopenhagen. We hebben afgelopen jaar hard aan het programma gewerkt en ons uiterste best gedaan om een unieke en leerzame reis te organiseren. Dit was een leerzaam en vooral ook superleuk proces. Het is een onvergetelijke reis geworden en we zijn ontzettend dankbaar dat we deze met HP16 en HP17 hebben mogen delen.

De academisch verbredende activiteiten, zoals interessante lab tours, discussies en presentaties over verschillende onderzoeksgebieden en over werken en studeren in Hamburg en Kopenhagen, en gesprekken met onderzoekers, hebben ons inzicht gegeven in het onderzoek dat gedaan wordt in deze twee steden en daarmee onze horizon verbreed. In combinatie met de prachtige omgeving, leuke culturele activiteiten en avondactiviteiten leidde deze reis tot de vorming van een hechte groep. Wij hebben genoten van elke stap op deze reis, en we hopen dat dit verslag ons enthousiasme en onze waardering voor de reis weerspiegelt.

Daarnaast zij zijn dankbaar voor de steun en het vertrouwen van iedereen die heeft bijgedragen aan deze reis. We willen alle labs en bedrijven die wij hebben mogen bezoeken bedanken. Overal werden we heel warm en enthousiast ontvangen en zonder deze bezoeken was de reis niet mogelijk. Ook willen we HP16 en HP17 ontzettend bedanken voor hun inzet en enthousiasme tijdens de reis. Elke HP-student die mee was op de reis heeft een mooie bijdrage geleverd aan dit reisverslag waarin hun ervaringen naar voren komen.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,

De Honours Reiscommissie 2023/2024
Connor, Finn, Marcus, Sam en Selma

Zondag (7 juli)

Marleen Smit

Met een lekker zonnetje begon onze reis op een zondagochtend op Utrecht Centraal. Om 8u stond onze groep van 15 er klaar voor. Jan sloot aan zodra we arriveerden in Hamburg. Helaas viel onze trein uit en moesten we een latere nemen langs Hengelo en Bad Bentheim. Het vervelende hieraan is dat in deze trein onze zitplaatsen waren vervallen. Gelukkig bood de vloer ruimte om op te zitten. Acht uur later kwamen we dan toch bij onze eerste bestemming van de reis aan: Hamburg.

Aangekomen in Hamburg hebben we meteen wat sight seeing gedaan: we zijn langs geweest bij Jupiter waar we helemaal naar het dak zijn gegaan dat open was gesteld vanwege de Hamburger Dachtage. Vanaf hier hadden we prachtig uitzicht over de stad. `

 

Activiteiten op het dak van Jupiter: minigolf!  
Uitzicht vanaf het dak over de stad.

Na een stop bij ons appartement en een pizzaatje hebben we een twee uur lange stadstour gemaakt langs onder andere de St. Peterskerk en de door bombardementen verwoeste Nikolaiturm, waar wij ons realiseerden dat onze Utrechtse Dom eigenlijk niet zo hoog is. Als je boven op de Dom staat, sta je slechts 112,32 meter boven de grond, waar de St. Peterskerk met 132 meter en de Nikolaiturm met zelfs 147 meter toch een flink stuk hoger zijn. Ooit was de Nikolaiturm zelfs het hoogste gebouw van de wereld. Daarnaast hebben we ook het havengebied en het mooie Rathaus bekeken. Om meer over de stad te leren had een deel van de studenten een verhaal voorbereid bij de bezienswaardigheden waar we langsliepen. We hebben deze lange reisdag nog afgesloten met een drankje, en zijn daarna lekker gaan tukken, want de dag erna begonnen we weer vroeg.

Gebouwen bekeken tijdens de stadstour door Hamburg. Van boven naar onder: Hamburger Rathaus, St.-Petri-Kirche, Nikolaiturm.  

                                     

Maandag (8 juli)

Eefje Hogervorst & Prana Huijgens

Onze allereerste echte volle dag begon vroeg in de ochtend. Na een uitgebreid ontbijt en het smeren van onze lunch, vertrokken we met de tram naar het Zentrum für Molekulare Neurobiologie (ZMNH) van de universiteit van Hamburg. Wij bezochten hier het Instituut voor Neuro-Immunologie en Multiple Sclerose en het Instituut voor Systeembiologie. Bij aankomst kregen we een korte labtour, waarbij we een inkijkje kregen in het onderzoek van verschillende PhD-studenten. Hierbij lag de nadruk om de immunologie kant van het instituut en vertelde ze ons o.a. over hun zoektocht naar een ligand van een specifieke gamma-delta T-celreceptor. Ook leerden we over de verschillen tussen het doen van een PhD in Duitsland en Nederland, waarvan bleek dat dit qua tijdsduur en invulling nogal kon verschillen. Het was interessant om de diverse onderzoeksgebieden te verkennen en te begrijpen hoe de werkomgeving verschilt tussen de twee landen. Na de rondleiding gingen we naar het terras van het gebouw, waar we de kans kregen om te praten met 3 PhD-studenten over hun verschillende onderzoeken terwijl we genoten van typische Hamburgse gebakjes.

Eventjes voor de deur van het ZMNH nababbelen in het zonnetje, voor we weer verder liepen naar het volgende lab.

Vervolgens was het tijd om door te gaan naar het volgende lab. We pauzeerden eerst in een nabijgelegen park om onze zelfgesmeerde lunch te eten. Daarna gingen we naar het Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde, waar we plaats mochten nemen in een prachtig oude collegezaal. Deze ruimte is weinig veranderd t.o.v. haar vroegere jaren. We kregen een lezing over ebola: hoe het virus werkt, de incidentie en transmissie, en een diepere kijk op parasitologie en relevant onderzoek. Daarna leerden we over de rol van neutrofielen in de opruiming van larven in het lichaam. Na de lezing kregen we een rondleiding door het gebouw, met uitgebreide uitleg over de geschiedenis van het gebouw. Zo kwamen we te weten dat ook dit gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd.

Momenteel huist dit instituut het enige laboratorium in Duitsland met een biosafety level 4 voor tropische ziektes. Zelfs op wereldniveau blijkt dit een van de weinige labs te zijn dat hier zo specifiek in gespecialiseerd is en ook over een dergelijk niveau lab beschikt.

De oude collegezaal in het Instituut voor Tropische geneeskunde waar we de presentaties kregen.

Na het bezoek aan Bernhard Nocht Instituut besloten we te ontspannen bij het Elbstrand, waar we heen zijn gevaren. Hier konden we uitrusten en de meesten van ons hebben gezwommen in de Elbe. Het was een perfecte manier om de dag af te sluiten voordat we terugkeerden naar ons appartement. ’s Avonds hebben we genoten van wraps met bonen, groenten en kaas. De dag werd afgesloten met een gezellig potje 30 Seconds in het appartement. Het was een drukke, maar leerzame en plezierige dag die een perfecte balans bood tussen educatie en ontspanning.

Spelletjes spelen en van het warme weer genieten op het Elbstrand.

Dinsdag (9 juli)

Maud Beusen en Farah Massoudi

Ook de tweede labdag in Hamburg beloofde een interessante dag te worden. Na het ontbijt vertrokken we richting de bushalte. Aangekomen op de Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) campus liepen we richting het Centre for Structural Systems Biology (CSSB) gebouw. Daar werden we ontvangen door de enthousiaste Dr. Oliver Jäckle-Tietjen, die de hele dag voor ons had georganiseerd. Het bleek een strakke planning. Na de ontvangst konden meteen met hem meelopen door het mooie en nieuwe gebouw van CSSB naar een vergaderruimte. Hier zijn we de dag gestart met een korte presentatie van Oliver zelf over de DESY-campus, CSSB en de partnerbedrijven (met o.a. het Bernhard Nocht Instituut, waar we de dag daarvoor waren geweest). Drie postdocs gaven leerzame presentaties over hun onderzoeken. Hierna liepen we naar de centrale hal, waar PhD studenten klaar stonden met hun posters met o.a. onderzoek naar cryo-EM als onderwerp. Helaas moesten we door de planning al snel door, maar het waren leuke gesprekken. Hierop volgde een tour door het gebouw met de 3D X-ray microscope PETRA IV, een heerlijke lunch op het dakterras samen PhD studenten, en door een uitgebreide tour door de CSSB-labs. We sloten de rondleiding af met Hamburg Advanced Research Centre for Bioorganic Chemistry (HARBOR) waar we ook een korte presentatie en rondleiding kregen. Kortom, er was een zeer uitgebreid en bijzonder programma voor ons opgesteld.

 

Inzichten uit de tour door de gebouwen van CSSB en PETRA IV.

Woensdag (10 juli)

Fiona Strausz & Ilcan Çiftcibaşi  

’s Ochtends stonden we in alle vroegte op om onze spullen in te pakken, op te ruimen en als laatste onze goede vriend de elektrische stofzuiger vaarwel te zeggen. Na slechts een paar dagen voelde ons appartementje toch al een beetje als thuis. Op aansporen van Connor kwamen we allemaal ruim op tijd aan bij de trein die ons richting Kopenhagen zou vervoeren. Hierdoor hadden we nog even tijd om snel wat koffie te halen. In tegenstelling tot de pech tijdens de reis naar Duitsland, hadden we nu heerlijke zitplekken, allemaal dicht bij elkaar. Tijdens deze reis werd er veel naar buiten gekeken, gezellig gekletst, druk Qwixx gespeeld, de trein verkend, muziek geluisterd, rustig geslapen en fanatiek Deens geleerd. 

Aankomst op de grote hal op Kopenhagen centraal station.

Eenmaal in Kopenhagen was het slechts zeven minuten lopen vanaf het station naar ons mooie hostel, met zowel een sportschool als een zwembad. Omdat we moesten wachten op het inchecken gingen we nog even rustig op een bankje aan het water in de buurt zitten. Helaas werden we al snel aangevallen door veel mieren en zijn we teruggegaan naar het hostel. Daar konden we uiteindelijk inchecken en hebben we onze spullen afgezet op onze kamers, om vervolgens naar Tivoli Gardens te gaan. Dit is een pretpark midden in het centrum van Kopenhagen. De meeste mensen kozen ervoor om een ticket te kopen waarmee je onbeperkt naar alle attracties mocht. Er waren achtbanen, kermisspelletjes, en hoge torens die je met razende snelheid naar beneden laten vallen. Vanaf ‘The Star Flyer’, met 80 meter de hoogste zweefmolen van Noord Europa, hadden we goed uitzicht over Tivoli Gardens en de rest van de stad. Ook was er aan het eind van de middag een dansvoorstelling in ‘The Pantomime Theatre’.

Naast Tivoli zit een Foodhall. Hier was een ruime keuze aan gerechten uit verschillende keukens, van ramen tot smørrebrød. Vooral de Veggie Flatbread was erg populair onder de honoursstudenten. Ook de ‘Governator’ hamburger viel goed in de smaak. Een paar waaghalzen gingen na het eten in de Foodhallen nog in een heftige attractie waarbij je veel over de kop gaat. Gelukkig ging alles helemaal goed. Het was een erg mooi themapark met overal mooie bloemen en gebouwen.

Lopend richting de ingang van Tivoli Gardens. Bij aankomst regende het maar gelukkig werd het snel droog.
Een deel van de groep in Tivoli Gardens.

Om de avond af te sluiten keken we met zijn allen naar de halve finale Nederland-Engeland op het grote scherm in het hostel, waarbij Nederland – ondanks onze oranje shirts en vlaggetjes – jammer genoeg verloren heeft.

Met zijn allen kijken naar de EK wedstrijd Nederland-Engeland in ons hostel. Op de foto: Laura (linksboven), Ilcan (rechtsboven), Eefje (linksonder) en Maud (rechtsonder).

Donderdag (11 juli)

Jan Tekkelenburg & Meira Schaik

Onze tweede dag in Kopenhagen begon met een bezoek aan Biosyntia, een biotechnologisch start-up bedrijf met de focus op het ontwikkelen van voedingsstoffen via microbiële fermentatie. We werden hartelijk ontvangen door medeoprichter Hans Genee. Hij vertelde dat het bedrijf was opgericht naar aanleiding van de groeiende vraag naar een milieu- en diervriendelijk alternatief voor de productie van voedingsstoffen zoals vitaminen. Ook legde hij ons uit hoe hij het bedrijf tijdens zijn PhD heeft opgericht en wat de uitdagingen waren die hierbij kwamen kijken. Na een korte koffiepauze met croissantjes, was het woord aan postdoc-onderzoeker Roopa Parate. Zij vertelde ons over haar persoonlijke traject; o.a. wat zij in haar eerdere studies heeft onderzocht en hoe zij uiteindelijk bij Biosyntia terecht is gekomen. Daarnaast gaf ze verdere uitleg over het ontwikkelen en optimaliseren van protocollen en technieken voor de productie van voedingsstoffen met microbiële stammen. Tenslotte gaf ze ons een tour van het lab en legde ze uit welk uniek apparatuur voornamelijk zij gebruiken.

Na afloop van deze tour gingen we op stap naar onze volgende bestemming – het Biotech Research & Innovation Centre (BRIC). Het bezoek begon met een intro over BRIC. Daarna was het woord aan een internationale masterstudent, die vertelde welke overwegingen mee hebben gespeeld bij haar keuze om in Kopenhagen te studeren. Dit werd gevolgd door presentaties van PhD-studenten Joano Castro en Omar Alhadi, en postdoc onderzoeker Meet Sanjaykumar Jariwala over hun onderzoeken naar kanker en neurologie. Er was vervolgens een koffiepauze, waarbij we de tijd hadden om vragen te stellen aan de studenten en onderzoekers onder het genot van heerlijke Deense cake. Daarna werden we opgesplitst in drie groepen en werden we meegenomen door de onderzoekers voor een kijkje in het lab waarbij ze vertelden over hun huidige onderzoek. We leerden over de differentiatie van induced pluripotent stem cells naar volwassen neuronen, muismodellen voor schizofrenie, en het belang van de extracellulaire matrix in metastases. Een uniek onderdeel van de tour betrof de decellularisatie van stukje orgaan zoals de lever.

Foto’s gemaakt tijdens de demonstratie van experimenten in de labs van BRIC.

Na het tweede labbezoek hadden we de tijd om Kopenhagen verder te verkennen tijdens een stadstour. Het was prachtig weer en we hebben genoten van alle mooie gebouwen, pleinen, fonteinen, standbeelden en parken die we onderweg zagen. Zo hebben we de paleizen gezien aan het Amalienborg plein, waar het koninklijk huis van Denemarken woont. lWe eindigden de dag met een heerlijk diner in een Chinees restaurant.

 

Foto’s gemaakt tijdens de stadswandeling door Kopenhagen. Afgebeeld zijn kasteel Rosenborg (links) en plein Amalienborg (rechts).

Vrijdag & zaterdag (12 & 13 juli)

Laura Hehemann

Ook de laatste dag was het weer vroeg opstaan. We gingen namelijk in de ochtend op bezoek bij de Jepps groep, in de universiteit van Kopenhagen bij biomedische wetenschappen afdeling. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met vasculaire biologie. We kregen eerst een warm welkom en een presentatie van Thomas Jepps zelf over de significantie van bloedvaten in het cardiovasculaire systeem en waarom deze belangrijker zijn dat het hart. Jepps sloot af met een presentatie over de rol van arteriolen en hun onderzoek naar het effect van colchicine op arteriën. Hierop volgde een presentatie van zijn postdoc over het gebruik van proteomics in cardiovasculair onderzoek, en tot slot kregen we een presentatie van Morten Schak over het hart. Het was een super interessant onderwerp waarover we nog niet veel hadden gehoord deze reis, dus dat was een leuke afwisseling.

Daarna zijn we naar het Glyptotek museum geweest waar ze heel veel beelden hadden uit verschillende perioden in de geschiedenis zoals de klassieke oudheid, maar ook het tijdperk van de oude Egyptenaren. Hier waren werkelijke mummies tentoongesteld. Daarna zijn we in een parkje gaan zitten om te genieten van een afgehaalde poké bowl. Hier hebben nog wat spelletjes gespeeld totdat we uiteindelijk weer teruggingen naar het hostel om onze spullen op te halen en naar het busstation te lopen om te beginnen aan de terugreis.

Onderdeel van één van de tentoonstellingen in het Glyptotek museum.

De terugreis was nog een avontuur. Het plan was om in een keer met de bus van Kopenhagen naar Amsterdam te rijden. Maar net voorbij Hamburg, toen iedereen al lekker in slaap was gevallen, botste er een bestelbusje op de achterkant van onze bus. Iedereen was gelijk wakker geschud en de bus was gestopt bij een benzinestation verderop. Gelukkig was er niemand gewond, maar er lekte koelvloeistof uit de achterkant van de bus en hij kon niet verder rijden. Na een paar uur bellen door de chauffeur kwam er een nieuwe bus om ons weer terug te brengen naar Hamburg, maar tijdens het inparkeren botste die nieuwe bus tegen de voorkant van onze bus, dus iedereen was voor de tweede keer ruw wakker geschud. Gelukkig kon die bus wel nog verder en heeft ons teruggebracht naar Hamburg. Daar moesten we weer een paar uur wachten op een bus die ons naar Amsterdam ging brengen. En uiteindelijk zijn we flink wat uur later gelukkig toch allemaal veilig thuisgekomen.

De nachtelijke terugreis richting Amsterdam in de Flixbus (nog voor de botsing).